Кількість
|
Вартість
|
||
|
Індикаторні смужки для визначення нейтралізуючих речовин (соди і аміаку)
Щоб знизити кислотність молока і запобігти його скисанню, часто застосовуються нейтралізуючі речовини (сода, аміак, солі амонію). Після їх додавання молоко втрачає свої бактерицидні властивості, замість корисних утворюються шкідливі для людини гнильні бактерії, в результаті якість молока значно погіршується, а вживання такого продукту може чинити негативний вплив на здоров'я.
Індикаторні смужки для визначення нейтралізуючих речовин розроблені для швидкого, якісного тестування молока на наявність в ньому соди і аміаку. Вони допомагають контролювати фальсифікування продукту. Тест ефективний для сирого, пастеризованого, стерилізованого і сухого молока. Індикаторні смужки прості у використанні, не вимагають додаткових інструментів, отримання результату не займає багато часу.
Індикаторні смужки поставляються в такому комплекті: власне банка (пенал) зі смужками, інструкція користувача, елемент порівняння, упаковка.
Використання смужок
- Тестування сирого, пастеризованого, стерилізованого молока на наявність нейтралізуючих сполук (сода і аміак). Перед тестуванням молоко добре перемішати в тарі, після чого відібрати пробу об'ємом 50-100 см3. Робоча температура тестованого зразка повинна бути 18-25 °C. Дістати з банки одну смужку і опустити її в молоко на 1-2 секунди. Струсити надлишок молока зі смужки, постукавши нею по краю місткості, і покласти її на білий фільтр-папір або серветку реагентною зоною вгору. Зчитувати результат можна через 15 секунд. Жовтий колір індикатора говорить про відсутність нейтралізаторів. Забарвлення від жовто-зеленого до зеленого є ознакою присутності в молоці нейтралізуючих речовин. Чутливість індикаторної смужки до соди і аміаку різна і дорівнює 50 мг/л і 5 мг/л відповідно.
- Тестування сухого молока на наявність нейтралізуючих сполук (сода і аміак). Для проведення процедури визначення необхідно приготувати розчин з розрахунку 3 г сухого молока на 100 мл води. Подальша послідовність тестування на наявність нейтралізуючих речовин проводиться відповідно до інструкції з пункту 1.
Особливості застосування
- На результати тестування можуть впливати хімічні випаровування.
- Молоко від маститних корів показує хибнопозитивний результат на присутність нейтралізуючих речовин (соди і аміаку).
- Рекомендується діставати з пенала ту кількість смужок, яка відразу ж використовується, пенал щільно закривати після кожного вилучення.
- Не видаляти зайве молоко зі смужок за допомогою фільтрувального паперу.
- Для визначення результату необхідно використовувати елемент порівняння з даної упаковки.
- Запобігати попаданню на колірну шкалу прямих сонячних променів і аналізованих розчинів.
- Для порівняння отриманого кольору індикатора з колірною шкалою порівняння потрібна хороша освітленість робочого місця, будь то природне (розсіяне сонячне світло) або штучне освітлення.
Заходи безпеки
Індикаторні смужки нетоксичні і безпечні для людини при контактуванні з ними. Тому робота з такими тестами не вимагає спеціальних заходів безпеки та захисту навколишнього середовища. Використані індикаторні смужки утилізуються як побутові відходи.
Умови зберігання і транспортування
Індикаторні смужки рекомендується зберігати і транспортувати в оригінальній упаковці при температурі від +5°С до +30°С. Допускається транспортування при температурі мінус 15°С. Термін придатності смужок - 18 місяців в запечатаній оригінальній упаковці і 3 місяці після відкриття упаковки.
Кількість смужок в упаковці - 100 штук.